En tillbakablick – från då till nu

Innan framåtblick tänker jag mig en tillbakablick.

 2019 var verkligen tungt på många sätt, lättad att få lämna det året bakom mig. I början av året kände jag mig så otroligt skör på grund av utmattningen som blev tydlig för mig precis samtidigt som en relation tog en abrupt vändning, lämnade tusen frågor hos mig att försöka reda ut på egen hand. Jag kände mig ensam i att lyckas vända vardagen och tillvaron till något fungerande igen även om min familj och vänner hjälpte så gott de kunde. Allt från att få ekonomin att gå ihop till ångestfyllda nätter utan sömn, ålderskris och självklander. Hur hamnade jag här? Och hur skulle jag komma framåt och landa i en mjuk vardag där jobb och ekonomi inte kväver utan ger energi och livskvalitet?

Jag började under våren läsa två kurser på distans; digital bildbearbetning och skriv för att nå ut. Jag sov massor. Först med hjälp av insomningstabletter men med tiden började kroppen och hjärnan slappna av. Vetskapen att att jag inte skulle stressa till något jobb, att jag inte behövde komma iväg mer än att lämna barnen i skolan i tid. Jag gick en lång promenad om dagen, en viktig rutin. I början lyssnade jag mest på podcasts om ångest, depression och utmattning, men dessa byttes ut mot intressanta intervjuer i Värvet, Det goda samlaget, En varg söker sin podd mm. Jag sökte sommarkurser på universitetet och YH utbildningar till hösten, med målet att skapa en trygg, ekonomiskt hållbar och samtidigt kreativ tillvaro på sikt.

Jag kan inte riktigt svara på när det vände. Våren bestod av två tydliga parallella spår. Ett spår som bearbetade sorgen och frågetecknen kring slutet på relationen och en stark känsla av att förstå något ytterligare om mig själv, vad jag behöver och framför allt inte behöver. Att mötas av ickekommunikation är bland det mest skadliga för mig. Sådana relationer vill jag aldrig mer ingå i, och jag hoppas att jag ska kunna avläsa tecknen tidigare nästa gång.

Det andra spåret drabbade mig som en nästan euforisk känsla. Jag kan känna den i kroppen, ett soligt och glittrigt vårljus i ansiktet, krispig luft i lungorna, nya lärdomar och en helt ny väg att fortsätta på. Insikten att det inte var för sent och framför allt att det var ekonomiskt möjligt för mig att börja plugga igen gav mig massor av energi och hopp. Liksom all tid jag plötsligt kunde ge mig själv. Att sitta på café och skriva, promenera runt i Slottsskogen, landa i olika tankespår, andas och vila.

Jag fick också energi och inspiration till att göra en total Kon Mari genomgång av mitt hem. Rensade alla lådor, skåp och förråd och hittade mitt finaste armband längst ner i en väska i garderoben. Det som jag köpte när jag och pappan hade separerat, med barnens månadsstenar i, men trott att jag tappat bort för alltid.

I mars tog jag med mig barnen till Vrångö och bodde en natt på Kajkanten. Minns hur den blöta asfalten kändes under mina bara fötter när jag tassade ut för att titta på den brandgula solens spegling i vattnet och lyssna till måsarna.

Och jag och min syster sov en natt på Styrsö skäret. Minns att jag skrattade så mycket det dygnet i april, som om allting hade vänt då.

Syrenerna blommade, jag kom in på två sommarkurser. Litteraturvetenskap och Nobelpriset, Svenska Akademien och kvinnorna. Typiskt mig att från början tänka att jag skulle plugga båda över sommaren men landade i att läsa den ena och ägna resten av tiden åt att fortsätta ta hand om mig själv.

Emma som funnits i min periferi i flera år blev äntligen en närmare person i mitt liv. En av de finaste personer jag känner. Alltid varma djupa förtroliga samtal, skratt och liv med henne.

Jag fyllde 40 år och klarade det. Cava, tårta, blommor, familj och vänner genom hela dagen och kvällen.

Och hade födelsedagsfest på Växtverket. Älskar den här bilden med familj och vänner nära.

Firade midsommar utan ångest, bland kaprifol och vänner och havet nära. Högtiden som nog är årets mest laddade för mig eftersom jag aldrig känt mig riktigt tillhörande någonstans efter separationen.

Vi åkte till Danmark. Så otroligt fin resa med både barnen och mina föräldrar nära. Så tacksam att de gjorde den möjlig för oss.

Jag drack rosé, plockade blommor från vägkanten, badade mycket i havet och läste mig igenom sommaren. Både kurslitteratur och skönlitterärt. Skrev en essä om kvinnors begränsningar i kulturlivet också om du vill läsa.

I slutet på sommaren skrev jag ett inlägg som fick så himla fin respons och kommentarer som gjorde mig stolt, glad och varm inombords.

I augusti började jag läsa en tvåårig utbildning till webbkommunikatör. Så roligt, kreativt och rätt för mig.

Under hösten har jag tänkt så många gånger på hur bra jag mår nu. Att jag trivs där jag är och med det jag gör, att jag lyckades ta mig upp från den där mörka oroliga platsen och finna en ny väg. Inför 2020 har jag inga löften, men några förhoppningar, önskningar och ambitioner. Ska snart dela med mig av dem.

I januari 2019 skrev jag så här:

Kreativitet, stabilitet och frihet är mina ledord för 2019. Mod, fokus och beslutsamhet kommer att krävas för att nå dit. Kanske låter det väldigt luddigt för dig. Inte för mig.  Jag vet precis vad jag ska göra och i vilken ordning. 

6 reaktioner till “En tillbakablick – från då till nu

 1. Kärlek till dig Nanna! Underbart att läsa, om allt som ryms liksom. Och MEST underbart att läsa hur du mår nu ♥️
  OCH – armbandet !!! Sååå fint att du fann det ! Massa kramar !

 2. Har avslutat denna dag med att läsa din beskrivning om året som gått. Du uttrycker dig så fint. Jag blir alldeles varm inombords. Känner mig glad över att få ta del av ditt liv…dina tankar…
  Det föder en glädje och en kreativitet i mig.
  Tack Nanna!

 3. Så välformulerat, tänkvärt och inspirerande❤️ Älskar bilden från festen. Och att du tagit dig hit. Ditt mod och din beslutsamhet är

 4. Thanks for sharing!
  Amazing what you accomplished in a year!
  It makes me wonder, where will we all be in another year…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s