Noelia and the imposter

Noelia and the imposter av Sarah Cooper och Nina Gorfer

Göteborgsposten har som tradition att varje jul publicera ett tomteporträtt. I år gjorde konstnärsduon Cooper och Gorfer sin tolkning på temat. Duon träffades på HDK och fann varandra från början genom att båda var utlänningar i Sverige, Sarah Cooper från USA och Nina Gorfer från Österrike, men senare också genom en gemensam konstnärlig vision. Duon berättar historier om kvinnor, migration och ursprung och har haft utställningar världen över de senaste 13 åren.

Att tacka ja till förfrågan att göra ett verk på temat tomte var inte självklart. Nina beskriver julen som något lite mystiskt och sagolikt men med frånvaro av tomte, medan Sarahs relation till julen och tomtar är mer kommersiell. Så uppdraget blev mer som en gåta för dem att lösa. Hur skulle de kunna göra ett verk utan att hamna utanför sin egen genre och konstnärsskap.

Resultatet är Noelia and the imposter – Noelia och bedragaren. En åttaåring som på många sätt står för julens pusslande mellan religioner, traditioner och kulturer och med rötter i Uruguay, Chile och Cuba. Hon är dotter till en vän till duon. Noelias känslor är äkta, hon tror på tomten och i sitt brev till tomten skrev hon att han ger kraft. Brevet i sig blev en inspiration i skapandet av konstverket. Duon började fundera över bedrägeriet med tomten. Att vuxna vet att han inte finns, men vem är bedragaren i ditt liv? Den vackra naiviteten innan man vet. De funderade kring symboliken i att gå från en fas till en annan, från att tro till att inte göra det.

Noelia är också dotter till min vän Natalia som jag lärt känna genom att våra döttrar blivit nära vänner i skolan. Jag tycker detta foto är helt makalöst vackert. Både rent konstnärligt, och samtidigt väcker det ytterligare en dimension i mig. Denna sprudlande, reflekterande, känslosamma åttaåring som jag känner i vardagen. Den stadiga, lite gåtfulla blicken. Bland de blommiga tygerna skymtar en klänning från Jonnas garderob liksom den vita blusen ❤

Notera också Noelias brev till tomten i bilden.

“Du har krafter”

Så vackert komponerat och gestaltat rakt igenom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s