Om att laga mat och chez Wood

Chez Wood – den efterlängtade kokboken för vardag, vila och fest

Ända sen Sofia och jag bloggade på samma portal för ett antal år sedan har hennes mat väckt en speciell sorts känsla i mig. Allt hon komponerar ser så omsorgsfullt, vackert och liksom fridfullt ut. Igår kväll låg jag och läste i chez Wood tills jag släckte lampan och insåg att det jag gillar är att den ringar in precis det som jag behöver. Recepten känns så där enkla i både innehåll och utförande och ändå lyxiga att servera, allt är vegetariskt och resultatet ser underbart gott ut. Jag blir sugen på att laga allt, sugen på att laga mat, vilket är en ny känsla hos mig.

Sofia Wood pratar om mat som något omtänksamt och jag har funderat på hur det är med mig själv. I stort tänker jag att jag behandlar mig själv med omtänksamhet. Jag unnar mig, vilar, rör mig, andas, väljer och väljer bort, tänder ljus, badar hett, tar ett glas vin om jag är sugen, lyssnar inåt. Men just mat kan jag nog vara lite slarvig med. Inte vad jag stoppar i mig, men i tiden jag lägger (inte lägger) på att laga den med omsorg. Omtänksamheten ligger framförallt i frukosten hos oss men från och med nu är min ambition att även laga mat med mer omtanke.

Ugnsbakad fetaost och tomater

Denna rätt gjorde jag i söndags. Jag lät ett dagsgammalt surdegsbröd ligga med i ugnen de sista minuterna. Så otroligt gott att suga upp såsen från osten och tomaterna med.

Ribollita

Idag gjorde jag den här toscanska rustika soppan. Tänkte, när jag ställde fram grytan på bordet, att jag borde messa någon vän att komma över. Samtidigt kändes det så fint att ha lagat en stor gryta med en värmande närande soppa även om det bara var till mig själv. Omtänksamt. Underbara smaker, regnsmatter mot rutan och tända ljus. Finns det något jag aldrig får nog av så är det egentid, till vardags känner jag mig aldrig ensam.

Insåg nu att det blev ett tredje boktips på raken. Kanske är just en bok den finaste julklappen. Rekommenderar den här boken varmt och tack Sofia för att du skakat liv i den här sidan av mig.

 

En reaktion till “Om att laga mat och chez Wood

  1. Äskar boktips, omtänksamhet och mat. Fint så inför helg, regn och alldeles för mycket intryck den senaste tiden.
    Ha en fin helg till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s