En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Vi måste prata om böcker tänker jag. Har läst (lyssnat) på flera stycken senaste tiden som verkligen har gått rakt in på olika sätt.  Evin Ahmads roman En dag ska jag bygga ett slott av pengar, var en sådan. En kortroman med ett fantastiskt driv och säkerhet i tonen, att hon själv läst in  den förstärker hela upplevelsen.

Om att navigera mellan skuld och arv, att välja mellan olika sorters svek. Om att ta hand om sin begåvning, konstnärsskapet, krocken mellan att växa upp i förorten och utbilda sig till skådespelare på Östermalm. I texterna finns en explosivitet, ilska och eufori blandas liksom en sorg över allt som redan gått förlorat.

Första sidan:

”Fanns en snubbe en gång som sa att blåa linjenfolk är bland dom deppigaste i huvudstaden.
Han menade att anledningen till det var att vi hela tiden åker i en mörk tunnel.
Alltså den enda sol och det enda ljus vi får är mellan en station.
Kista-Hallonbergen.
Annars åker vi från slutstation till en annan slutstation i en mörk tunnel.
Året om.”

Jag lyssnade på den i förrgår. En timme och 18 minuter, rakt in. Köpte boken och slog in den till barnens pappa som fyllde år igår.

4 reaktioner till “En dag ska jag bygga ett slott av pengar

 1. Jag for ner till bror som syns också är en väldigt stark bok. Mörk, ja nästan becksvart men ändå på sitt sätt hoppfull. Kände mycket för Jaana.

 2. ‘Jag for ner till bror’ ligger i min bokhög på vänt.

  Evin’s hade jag helt missat och blir nyfiken på..!
  Tack..

  Läser själv romanen ‘the Essex Serpent’ av Sarah Perry,
  och rader om och om igen av Aja Monet’s poesi in emellan.

  Dig sänder jag en kram,

  Hannah

 3. Jag for ner till bror var väldigt bra tyckte jag men nu läser jag uppföljaren och är inte alls lika gripen. Nästan så jag irriterar mig på sättet att skriva som jag tyckte var befriande och härligt i första. Har du läst Samtal med vänner – den var bra. Nu vill jag läsa uppföljaren – Normala människor. Alltså – har läst galet mycket på sistone. Läser typ två samtidigt och lyssnar på en tredje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s