Att göra en härlig fest med liten budget

Innan jag fyllde 40 bad jag om tips på instagram på hur man kan fixa en härlig fest utan att det kostar alltför mycket. Massor av bra tips trillade in och en läsare frågade om jag inte kunde dela med mig av tipsen jag fick, och det vill jag såklart gärna göra.

 Förutom budget var det viktigt för mig undvika alltför mycket stress i form av förberedelser med för många olika fokus. Ska erkänna att jag hade nerverna på utsidan hela veckan innan festen, nästan så jag ville hoppa av allt. Så stressad, nervös och ångestladdad, rädd att inte kunna ge tillräckligt till de jag bjudit in. Men det blev väldigt bra tillslut, mycket tack vare alla fina människor jag har omkring mig. Tillsammans kan man skapa så mycket, ensam blir det lätt övermäktigt.

 

Här nedan berättar jag hur jag gjorde, inbakat med andra tips jag fick.

 

Be om hjälp:

Börja med att tänka igenom vilka människor du har omkring dig och vilka du känner dig bekväm med att be om hjälp på olika sätt. Vilka skills har dom? Vem skulle kunna hjälpa till att baka? Vem skulle kunna bidra med något kreativt, praktiskt eller annat? Vi är alla bra på olika saker och många människor tycker om att hjälpa till om de blir tillfrågade. Så synd att det ofta känns så svårt att fråga.

Plats:

Om du själv bor för litet kanske det finns någon i din närhet som har ett hem, en sommarstuga, en trädgård, en butik, lada, ateljé eller kanske en jobblokal att låna ut för en kväll. Kanske är det just platsen som får avgöra temat. Jag hade turen att få låna Växtverket av min vän Lisa, vilket gjorde att festen blev ett härligt garden party.

Mat:

Jag funderade fram och tillbaka över hur jag skulle göra med mat. Det kan ju lätt dra iväg om man vill bjuda på en härlig middag till en större mängd människor. Fick tips om att göra en stor kryddig vegetarisk gryta och servera hembakat bröd till. Detta kommer jag nog anamma nästa gång! Denna gång fokuserade jag istället på ett bord med sötsaker, lagom stora att direkt stoppa i munnen för att minimera disk och engångsmaterial. Med hjälp av min syster, mamma, barnens pappa och några vänner blev det ett fullt bord med blandade godsaker. Allt från chokladbollar och hemgjord lakritskola till vitchoklad tryffel och småkakor. Här skulle man dock lika gärna kunna få ihop någon slags buffé tillsammans om man vill ha enklare mat istället (piroger, pajer, bröd, dippsåser, sallader osv) antingen med hjälp av vänner eller om man helt enkelt kör knytis och att alla gäster tar med ett bidrag. Jag tog också med mig kaffemaskin hemifrån och ställde en hel korg med puckar bredvid, för att slippa hålla koll på termosar och att brygga nytt under kvällen. Storebror höll koll på när vatten och mjölk behövde fyllas på.

Alkohol: 

Alkohol kan verkligen få kostnaderna att dra iväg. Innan festen tyckte jag att detta var den kanske jobbigaste delen; att inte kunna vara en sån där härlig generös person som bjuder på allt. Jag avskyr känslan av att vara snål, och samtidigt är det så orimligt att ens tänka så.. skulle aldrig tycka att det var konstigt eller förvänta mig det hos någon annan. Jag fick tipset om att ha festen någonstans där det finns en bar så att folk själva kan köpa vad de vill ha, det känns naturligt och inte snålt liksom. Nu är det ju inte säkert att man har ett sådant ställe att vara på och då kan jag tipsa om att göra som jag gjorde. Istället för att be alla ta med egen alkohol önskade jag att alla skulle bidra med något bubbligt till en gemensam bar. För mig kändes det mer inkluderande att samla ihop allt för att sedan låta folk fylla på från vilken flaska som helst. Vi fyllde en skottkärra med is och la ner alla flaskor där! Perfekt för temat. Fick en Fläderlikör i födelsedagspresent så den bjöd jag på med bubbel och is som välkomstdrink.

Glas/porslin:

För att slippa plast eller pappersmuggar är ett tips att köpa billiga glas på loppis. Nu menar jag verkligen billiga glas, annars drar det lätt iväg om man ska ha många. Eller ta med egna och kolla om du kan låna glas av vänner. Tycker själv att det är härligt om det blandas vitt och brett i former och storlekar.

Inbjudan: 

Jag gjorde en inbjudan i photoshop och skickade ut på sms, inga kostnader för tryck eller porto, helt gratis med andra ord. Funkar ju bra med ett vanligt sms också, eller om du känner någon som kan hjälpa dig designa en enkel inbjudan.

Förbereda på plats:

Återigen, be om hjälp! Saker som behöver köras, bäras, monteras, piffas osv. Jag hade med mig min vän Sofia några timmar innan för att fixa på plats, fick hjälp av barnens pappa att köra dit grejer som jag inte orkade ta på spårvagnen osv.

Musik:

Fundera över om du har någon omkring dig som kan DJ:a/sköta musiken. Jag kom att tänka på Dj Handläggaren/Lovisa som jag egentligen inte känner, men som är en del av familjen på pappans sida. Visste att hon var grym på musik och frågade försiktigt om hon eventuellt ville spela musik mot en symbolisk summa och en härlig fest. Det ville hon, och hon ville inte ha en krona utan ge mig detta som present. I slutändan strulade det med mixerbord så Lovisa körde med dator och högtalare och det funkade också hur fint som helst, bara det finns en lång härlig lista och någon som ansvarar för den kommer man långt.

Uppträdanden:

Kanske har du människor omkring dig som håller på med musik? Bredda blicken och våga fråga. Även om du inte har råd att betala kan det ju finnas människor som faktiskt tycker att det är väldigt roligt att få uppträda och få chans att spela inför publik. Jag frågade Ida Gudmundsson som är vän till vår familj om hon ville spela och sjunga några låtar, även här, mot en symbolisk summa och en härlig fest. Och även hon ville göra detta som present och blev väldigt glad över frågan. Frågade också min vän Emma Vendelek om hon ville spela mitt favoritstycke på fiol och det ville hon ❤

Städning:

För att göra det tråkiga efterarbetet så litet som möjligt använde jag så lite pappersmaterial som möjligt och placerade ut soppåsar att slänga skräp i allt eftersom, samt hade hjälp av tre vänner som lovat att stanna kvar till slutet och hjälpa mig att ställa i ordning. Eftersom vi höll till på Växtverket som skulle öppna kl 11 dagen efter var det extra viktigt att detta fanns med i planeringen för att bli klart i tid.

Övrigt:

Vi hade inte tillgång till toalett när jag hade fest, något som stressade mig väldigt mycket innan… Man kan ju inte bjuda in till fest och säga åt gästerna att hålla sig hela kvällen. Och att lägga pengar på att hyra något tillfälligt var inte aktuellt. Jag löste det genom att fråga på två olika snabbmatskedjor om det var ok att jag under kvällen hänvisade mina gäster dit, vilket det var. Dessa låg ett par hundra meter bort, men inte konstigare än att leta upp köa till en bajamaja på festival tänker jag 🙂

Om man håller fest ute och det verkar finnas risk för regn är mitt tips att fråga runt innan om presenning eller partytält finns att låna av någon. Tråkig kostnad liksom. Och överlag, tänk utanför boxen! Som med mitt toaproblem… Detta i kombination med musiken och regnskurarna gjorde att festen kändes mer som en festival. Ett väldigt fint minne att spara i hjärtat.

Hoppas att detta inspirerar någon som just funderar över att bjuda in till fest och lägg gärna till om du har andra idéer i kommentarsfältet.

 

 

7 reaktioner till “Att göra en härlig fest med liten budget

 1. Förstår att detta var en lösning när man har bristande ekonomiska resurser.
  Känner ändå mig väldigt kluven till att arrangera en tillställning som bygger på att andra fixar det mesta.

  1. Vi familj och vänner hjälptes åt att bidra med olika saker för att vi ville vara med och skapa en grym fest. Sen kanske Nanna glömde skriva i inlägget om allt hon själv gjorde inför festen❤️

  2. Om man skalar av ”kluven” så betyder det väl ”känna skam” eller?
   Tänker att det är något de flesta av oss känner när vi av någon anledning behöver be om hjälp, det bygger väl på föreställningar som i sin tur skapar dömande tankar om både oss själva och andra.
   Skam gör ju att vi drar oss undan, att vi väljer att inte arrangera den där tillställningen om det krävs att vi ber om hjälp. Svårt att se vinsten i det.

   1. Mkt sant.
    Undrade oxå vad ”kluven” här står för. Egentligen.

    Varför skall man vara så duktig o ”klara sig själv”, om man kan vara stark nog att be om hjälp?!?
    Det finaste man kan ge någon är ju glädje. Och det starkaste man kan göra är att blotta sig o våga be om det.
    ❤️

   2. Jag tänker att det är så djupt rotat i oss idag att en ska klara sig själv, fixa allt själv, inte behöva någon annan. Till och med i nära
    relationer, vågar jag påstå. Det gör något med oss som jag tror är väldigt skadligt. Vi sluter oss i våra skal, ser inte varandra.
    Vad modigt att faktiskt be om hjälp, och vilken fin present att få ge någon en tycker om- möjligheten att ha en fest tillsammans, umgås i gemenskap. Framförallt idag, när vi bör tänka på vad vi konsumerar. Hur ofta har en inte fått presenter i form av saker som en egentligen varken behöver eller vill ha?
    Jättefint koncept att alla istället bidrar till en fin kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s