Ärligt om sommaren

Igår skickade jag in min hemtenta och essä, det allra sista i min sommarkurs Nobelpriset, Svenska Akademien och kvinnorna. Det känns lika delar tomt som skönt att vara klar. Inom mig har något argt och taggigt vuxit sig allt större och samtidigt mer konkret än innan. Är så tacksam att ha haft möjlighet att fördjupa mig i något så intressant och viktigt, förkovra mig på klippor mellan salta bad eller vid köksbordet med smattrande regn mot rutan. Jag har lärt mig något som kommer följa mig genom livet, fått inspiration till kommande texter och samtal och samtidigt fått chans att vila min kropp, istället för ännu en slitsam sommar av timjobb och pusslande mellan barn, tid och ekonomi. Det har varit min fattigaste period sedan jag blev vuxen, har fått känna på hur det är att stå på noll och medan folk har renoverat, planterat och semestrat i periferin har jag rensat ut bland klänningar, barnkläder och saker. Sålt för att få ihop vardagen och sommaren för barnen.

Vet du vad insikten är? Jag skulle aldrig vilja byta denna sommar mot något annat. Jag har haft den bästa sommar jag kan minnas. Jag har känt mig rik på tid och på kunskap, har varit nära mina barn och nära mig själv. Jag behövt vidga perspektiven och tänka öppet och kreativt. Jag har tvingats överväga och prioritera, något som jag gärna vill lära mina barn utan att skapa oro hos dem. Det känns nyttigt och vettigt att inte ha alla möjligheter och denna tid har gjort mig så stark. Det känns som om jag kan klara vad som helst! Jag är inte beroende av någon annan. Det var jag visserligen inte innan heller, men numer känns det som om jag kan trolla och jag litar på min egen kraft.

Genom att prioritera och tänka smart har vi ändå ätit bra och gott, hittat på små äventyr, jag har till och med kunnat köpa ett nytt (gammalt) soffbord och uppdatera barnens garderober med höstkläder via Sellpy. Vi har gjort kreativa saker på kulturkalaset, gått på simskola på Vrångö och badat och bastat i Jubileumsparken – gratis kultur och evenemang för barn är så otroligt viktigt för att ge alla möjligheten till sådana upplevelser och gemenskap. Vetskapen att det här är en temporär period har förstås hjälpt mig, och jag tänker mycket på alla som lever så här konstant. Känner hur det ömmar inombords, att det finns många som känner oro dagligen över hur vardagen ska gå ihop. Det är tydligt för mig att jag inte vill vara en person som inspirerar till dyr konsumtion och överflöd. Vill att min plats här ska vara inkluderande och inte bara för några få, att vi kan se det lilla i det stora och det stora i det lilla.  Känner en sådan värme och sympati för alla andra ensamstående som kämpar med att få ihop vardagen, där tvåsamhetsnormen är så stark och styrande för våra möjligheter och speciellt för kvinnor.

Igår när jag hade skickat in alltihop gick jag en väldigt långsam promenad in till stan. Känslan av att inte behöver skynda mig med någonting blev så påtagligt. För även om jag bara har pluggat på halvfart under sommaren så har jag haft en känsla av att något hela tiden ska göras. Och eftersom jag har barn varannan vecka har upplägget varit 100% studier ena veckan och ledigt med barnen andra veckan. Och nu har jag en dryg vecka innan min nya utbildning börjar, åtta helt lediga dagar, vilket inte har hänt sedan jag fick barn. Tillvaron nu känns både lyxig och lite flytande, jag är en person som behöver någon form av ram för att inte tappa bort mig på vägen, men vetskapen att hösten innebär struktur och riktning gör mig ändå lugn. Under två år ska jag nu utbilda mig till webbkommunikatör och det känns så himla roligt och rätt! Tänk om jag hade vetat i december allt jag vet nu. Nu känner jag bara hopp.

Hade ett presentkort på Bunches liggande och en blomsterbukett i gult kändes som en perfekt belöning till mig själv igår. Och idag har jag bara låtit dagen vara precis som den vill. Har vattnat och flyttat runt blommor, läst, sovit, druckit kaffe och funderat över en intressant frågeställning jag fick på sms.

Har också funderat på om och hur jag skulle skriva det här inägget. Att prata om pengar känns så förbjudet, märker att folk blir obekväma och helst vill sänka blicken och typ ”du behöver inte berätta om det där”, men jag vill berätta. Inte för att få medlidande utan för att det är viktigt, människors duckande leder istället till ett oskönt påslag av skam. Blir så ledsen när jag tänker på alla som lever med den känslan konstant. Så viktigt att vi öppnar upp, lyssnar och ser varandra.

Det börjar kännas så tomt och rent här nu, kan verkligen rekommendera att rensa enligt KonMari, oavsett om man behöver pengar eller ej. Känner att mitt sinne blivit så mycket lugnare när inte hemmet väller över av saker. Jag har lättare att fokusera och skapa den där strukturen för mig själv även när det är flytande.

Billgren Wood hade ett avsnitt i somras som handlade om just när livet inte blir som man tänkt sig. När en separation kommer emellan och man måste börja om själv utan den klassiska tvåsamheten, och kanske inte längre har möjlighet att leva det liv man byggt upp. Tyckte det var väldigt fint och inspirerande att lyssna på hur Sofias mamma löste det som ensamstående. Har själv inte haft möjlighet att göra något liknande, eftersom jag inte varit omgiven med så många människor i samma situation, men tänker att det måste vara så otroligt berikande och tryggt att dela och hjälpa varandra i vardagen på det viset.

Ok, slutar här. Ska ta en promenad i regnet innan jag bäddar ner mig med en serie i soffan.

Varm kram ❤

33 reaktioner till “Ärligt om sommaren

 1. Nanna. Jag har följt dig och din blogg i alla år och har alltid tyckt att du är en mycket klok människa. Jag beundrar dig och tycker att det är så viktigt att du med din plattform vågar kliva fram och diskutera sådana ”känsliga” ämnen. Jag har själv växt upp med en mamma som efter en separation fick kämpa och sätta sig själv åt sidan för mig och min bror. Det är något som jag alltid bär med mig och är evigt tacksam för och det kommer även dina barn att göra. Kram

 2. Tack vännen för inblick i ditt liv. Som pensionär känner jag igen det där med att hitta kreativa lösningar. Göteborg är en så bra stad. Det finns så mycket kultur som är gratis. Bra också att komma på att man klarar sig med minimal budget. Ja faktiskt det gör mig kreativ! Kram

  1. Katarina, jaa visst är det så otroligt viktigt. Tycker Göteborg är en toppenstad för oss som behöver vrida och vända extra. Varm kram

 3. Så uppfriskande och ömsint!
  Jag håller helt med att mycket fokus ligger på konsumtion, i synnerhet på instagram. Det är lätt att bli luras att det är norm. Det vill inte jag. Du inspirerar, jag ska tänka till och om och om. Tack ❤️

  1. Vilka fina ord ❤ Ja, normer är väldigt klurigt, oavsett det handlar om konsumtion eller hur vi väljer att leva. Jag försöker alltid tänka ett extra varv kring vad jag själv innerst inne känner vill och värderar, eller om det är normen som styr mig i olika sammanhang.

 4. Vilket fint och viktigt inlägg. Ibland tror jag att vi i dagens samhället undviker allt som går utanför vår egen zon och i sociala medier matas vi av vad vi tror är likasinnade men så är det ju inte. Vi lever ju med olila förutsättningar och utifrån de fattar vi olika beslut för oss själva och våra barn. Ekonomiskt, socialt, med eller utan tvåsamheten m.m. Er sommar låter härligt och rik att ha fått så mycket tid tillsammans och det är så mycket viktigare än en vecka på Mallorca. Önskar dig en fin höst och kul med studierna!

  1. Tack fina Hanna, ja men precis. För mig känns det viktigt att inte bara se på världen ur mitt eget perspektiv, tror många skulle må bra av att lyfta blicken lite. Jag kan numer genuint känna att jag ger mina barn andra förmågor. Och en sådan resa som vi gjorde förra sommaren – deras första utlandsresa, kommer de minnas hela livet som något mycket stort och speciellt. Inte en av alla andra.

 5. Så oerhört fint att läsa Nanna, jag tycker du har lyckats helt och hållet att göra den här platsen inkluderande och sann och ärlig. Ett nöje att läsa med värme och ta del av ditt liv och det du skapar åt dina barn. Stor kram

 6. Tror det här var det bästa inlägget jag läst på år och dagar. Det är så svårt och tabu att prata om pengar och vissa val en gör. Extra under sommaren tycker jag, det finns så mycket förväntningar på hur en ska ha det så att när det blir prick tvärtom eller inte alls så instagramvänligt… ja jag vet inte. Jag ska också börja plugga i höst så heja oss! Och heja dig ❤️

  1. Åhhh, vad jag blir glad av denna respons! Ja verkligen, har gått och tänkt på det här inlägget länge men inte vetat hur jag skulle formulera det. Känner mig så rik på människor om kring just nu, som om jag omges av en stor varm familj som känner igen sig i mitt. Heja dig som ska plugga! Själv är jag så otroligt peppad att börja ❤

 7. Älskar att du orkar och vågar dela sånt här! Vi har kämpat så mycket med ekonomin då jag varit sjukskriven stora delar av mitt liv, men det är på något sätt då en också blir medveten om tingens betydelselöshet och hur rik en är på annat. En får vara extra kreativ och sälja och köpa begagnat och verkligen tänka igenom sina inköp, har aldrig tänkt på att det faktiskt är något fint att lära sina barn också – tack för den insikten! Vill skriva så mycket! Önskar dig all lycka med studierna i höst ! Varmaste tankarna till dig!

  1. Varmt tack Elin. Vi är så många som kämpar, vi får peppa varandra <3,
   jag tänker mycket på vad jag ger mina barn istället och känner en sådan övertygelse att det gör dem till öppna, inkännande och inkluderande personer. Stor kram och tack igen

 8. Så himla bra, fint och modigt skrivet Nanna. Finns så mycket att känna sig rik över som inte behöver innebära konsumtion. Blir så glad och varm inombords när jag läser om din nya riktning i livet. Du och orden – älskar ! Och älskar dig ❤️

  1. Tack min älskade vän ❤ längtar efter att sitta under ert päronträd och prata ikapp om allt i våra liv. Älskar dig!!!

 9. Tycker att det här var ett av de bästa, viktigaste, ärliga mest tänkvärda inläggen i min ”bloggosfär” på hela sommaren!
  Ser fram emot att fortsätta läsa sådana här inlägg, de behövs verkligen som motvikt idag. Hoppas att du startat en våg som fler vågar hoppa på ❤

  1. Du anar inte vad glad jag blir av dina ord!! Jag skulle också önska mer sådana här inlägg som jag, och många fler, kan känna igen mig i. Känner mig själv väldigt redo för att skriva mer personligt och öppet om det som livet innebär

   kramar ❤

 10. Jag har precis hoppat av. Det där hjulet som har snurrat fortare och fortare de senaste åren, och som också har tagit mig bort från min egen kreativitet, mina egna ord och egentligen kanske också vem jag egentligen är. För pengarnas skull, för familjens skull, för samhällets skull. Så otroligt viktigt inlägg för mig att läsa just nu. Det går liksom, även om det också är svårt, blir svårt och kanske också bör vara svårt. För om det är lätt och enkelt kanske inte känslan av tillfredsställelse och lugn blir så tydlig. Ledsen om jag svamlar lite men ville egentligen mest av allt säga tack. Tack för att du är ett vägledande ljus mitt i allt.

  1. Kajsa. Tack!! Jag tror också som du att tillfredställelse och tacksamheten blir varmare och djupare om allt inte är enkelt och självklart. Allt jag behövt kämpa för dessa år gör också att jag känner mig så enormt tacksam över det jag faktiskt har. Att inte kunna välja varenda detalj i mitt hem gör mig tacksam över utsikten från mitt fönster och att ha ett förstahandskontrakt. Det är lyx för mig ❤ varm kram

 11. Tack fina du, för din ärlighet och för att du öppnar dörrar till det som även är smärtsamt. Jag sitter här med tårar som bara rinner längs kinderna. Växte upp med en ensamstående mamma, som slet och kämpade som ett djur, vände på varenda krona, hon jobbade 75 % för att hon prioriterade tid med mig. Jag hade en fantastisk barndom. Kreativ och uppfinningsrik. De förutsättningarna har gett mig oändlig kämparglöd och vetskapen att allt är möjligt. Tack för att du delar med dej ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s