Veckans kultur

Oljemålning, Ida Gudmundsson

Ett av mina löften för det nya året är att konsumera mer kultur. Som uppvuxen i en stor familj med mycket kultur i fokus har det alltid varit en naturlig del. De senaste åren har jag inte alls hunnit med eller prioriterat det i den utsträckning som jag önskat, trots att jag vet att jag mår så himla bra när det får ta stor plats i mitt liv. Tänker att jag ska dela med mig mer av sådant som kommit i min väg och berört. Sådant som jag planerat in eller önskar uppleva framåt. Hoppas att du ska tycka om detta nya inslag även om mycket är förlagt i Göteborg. Vi kikar på denna vecka…

 Imorgon ser jag mycket fram emot att gå på Författarcentrum Västs programsläpp på Göteborgs litteraturhus. Jila Mossaed ska läsa och Ida Gudmundsson ska sjunga och spela. Jag ser allra mest fram emot Ida, som är helt magisk. Det var hon som gjorde omslaget till min mammas och systers bok, och om du tittar in på min instagramstory nu får du höra hur fantastiskt hon sjöng på deras release… Kvällen är gratis och om du bor i Göteborg kan jag starkt rekommendera detta!

 Om jag har energi kvar efter  programsläppet tänker jag ta en promenad över gatan till Folk och lyssna på Nino Ramsby. 

Få artister och konstnärer berör så ständigt och på djupet som Nino Ramsby. Hans musik har gått från distad grungerock med SALT, till triphopiga och Madonna-älskade Baxter, jazztoner med Ludvig Berghe Trio och till sina egna, nära sånger som ligger just bredvid vistraditionen. Med personliga och ärliga texter når han en brett spektrum av lyssnare och livs levande på scen är det alltid en resa från tårar till skratt, utan att överdriva. Vi är oerhört stolta att ha Nino tillbaka på vår intima scen!

Låter precis som sådant jag brukar älska. Även Nino är en fantastisk bildkonstnär, titta in på hans hemsida. Långt tillbaka i tiden lyssnade jag så mycket på Visorna som Nino gjorde tillsammans med Martin Hederos. Två tungor….  Så vackert ❤

Och på torsdag ska jag se Fanny och AlexanderGöteborgs stadsteater med mina föräldrar.

Regissören Eva Bergman är tillbaka efter succén Karl Gerhard. Den här gången får vi följa med på ett riktigt teateräventyr. Musikerna tar oss via jazzen in i 30-talet, ja hela Fanny och Alexander flyttar framåt i tiden jämfört med originalet. Det flödar av kärlek men här osar det också av svartsjuka och gruvlig hämnd. Fantasins kraft är förunderligt stark och Alexander är pojken som ser livet som en skrämmande men också härligt magisk teaterföreställning.

Åh, minns när serien gick på SVT när jag var tonåring. Jan Malmsjö spelade den onda biskopen som man blev så rädd för. Ska bli intressant att se den ur ett vuxet perspektiv. Ser otroligt mycket fram emot att dela det med mina föräldrar.

På lördag har Galleri Backlund en utställning med Zorns etsningar och dit tänkte jag gå med mina barn. Klockan 13:00 håller Ida Gudmundsson en visning så den ska vi försöka passa in förstås. Kanske att vi kan planera in en dag framöver då hon lär barnen lite ukulele som vi har pratat om ❤

Oljemålning, Ida Gudmundsson

Helt magisk om du frågar mig…. Följ @idagudmundsson på Instagram.

Nu börjar snart Göteborgs filmfestival så nästa veckas kultur kommer garanterat att handla mycket om film.

Fin tisdag nu.

4 reaktioner till “Veckans kultur

  1. Låter underbart alltihop.
    Jan Malmsjö ❤️
    Har sett honom på scen en gång. Fantastiskt. Han behövde bara stå där-så blev alla andra litet grå. Enorm utstrålning. Som Margareta Krook. Em del skådisar alltså!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s