Juldagar

Julaftons morgon.

Jag dukade fint kvällen innan så där som jag gör när barnen är här. Så som min mamma gjorde när vi var små. I år vaknade jag dock ensam. En långsam, eftertänksam morgon med starkt kaffe till toner av Duke Ellington.

Jag är nog ganska bra på att skämma bort, unna och ta hand om mig själv. En otroligt viktig del i mitt liv faktiskt, och ett sätt att hämta energi och ladda om. Innan barnen kom åkte jag ofta utomlands själv. bara jag, havet, ett glas vin, en balkong, böcker och dagbok. Bara jag, mina tankar, mina ord, min takt. Älskar den egna tiden och inspirationen jag får av att gå in i mig själv.

Tänkte, när jag satt där på julaftons morgon och drack mitt kaffe, på vilken lyx det är att jag mitt i allt ändå kan njuta samtidigt som saknaden efter barnen inte har några gränser. Det behöver inte vara svart eller vitt. Önskar så att du som lever som jag också lyckas landa mjukt i mellanrummen, bortom skuldkänslor och annat tungt. Jag vet ju så väl hur påmind man blir om normen just i dessa tider, hur svårt det kan vara att göra sig fri från den. Ensamheten kan drabba mig brutalt ibland, men den är mer existensiell än i själva stunden…

Granatäpple och blodapelsin måste vara mina favoritfrukter så här års. Liksom kombinationen av amaryllis och barr. Doftar ljuvligt.

Årets paketinslagning.

Vaxat papper från Granit, vackra tygband och giftcards från Mrs Mighetto. Älskar det enhetliga och kanske lever du som jag, med en jul som sträcker sig över andra dagar än just 24:e. Kanske finner du inspiration till kommande inslagningar. Själv ska jag fira jul även på nyårsafton…

Ska erkänna att frukosten dagen efter var en större njutning ändå. Sänkta axlar och inga förväntningar eller krav alls. Tog bussen till barnens farmor och farfar på eftermiddagen och landade framför brasan med mjuka kramar, ett glas rött i handen, Alfapet och ostbricka. Pulka och skratt i gnistrande snö sen innan jag åkte hem till mitt.

Några julklappar.

Världens vackraste bok om William Morris, om skönhet och fantasi, allvar och drömmar. För mycket lycka av Alice Munro. Tio berättelser som rymmer ofattbar grymhet, svek och brutalitet men också kärlek och mänsklig värme. Perfekt med novellform när jag har svårt med fokus. Finaste hårspännet från Vallgatan 12, örhängen med månar från Weekday och stickad tröja från Carin Wester/Åhlens. 

Och lite till köket.

Vill framför allt lyfta Bivaxfolien från Maja & Maika. Det är en kompis till min systers familj som tillverkar dessa miljövänliga återanvändbara bivaxfoliedukar. Du använder dem istället för plast och folie när du ska täcka över mat eller liknande i kylen. Tänk så mycket onödig plast och avfall du slipper genom att använda något som du istället kan tvätta och använda om och om igen. Dessa sålde som smör innan jul vilket ju är så himla roligt och bra! Men håll utkik på hemsidan, snart fylls lagret på.

Nu ska jag ha två riktigt lugna dagar. Har stort behov av att gå in i min egen bubbla, sortera mina tankar och hämta energi.

Hoppas du har det fint där du är.

8 reaktioner till “Juldagar

 1. Hej, vill bara berätta för dig att i en tid i livet då jag varit väldigt skör så har ditt sätt att sätta ord på känslor jag så väl känner igen mig själv i gett mig så mycket styrka!
  Så tack från hjärtat, dina ord berör och din godhet är lätt att läsa av mellan dina rader.
  Kram Lotta

  1. åh, men åh vad dina ord gör mig varm inuti. Känns så betydelsefullt för mig att veta att det jag skriver kan hjälpa någon annan! Varm kram och hoppas att du mitt i allt, julen, livet, osv får lugna stunder ❤

 2. Boken som du har fått i julgåva. Den är vacker och läsvärd. Jag läste den för några år sedan då mitt intresse för Morris nådde sin kulmen.
  Trevlig läsning och en god fortsättning
  Önskar
  Tiina

 3. Jag har följt dig i några år och många gånger har dina texter hjälp mig. Du sätter ord på känslor som jag ständigt kämpar mot. Om saknaden efter barnen, sorgen efter ett äktenskap som gick isär, skuld och tvåsamhetens norm. Vi är inte ensamma.

 4. första julen utan mitt barn. men det gick. och nu känner jag … lättnad och ett mjukt läkande. andas utan illamående och är så nöjd med att vara själv. hon kommer ju imorgon! och fram tills dess är jag med mig själv och mina böcker. inte det sämsta sällskapet, om man säger så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s