Stigarna

På tisdagens morgon gick jag förbi Bullen & Brödet när jag lämnat barnen i skolan. Älskar att komma in från kylan, mötas av varm mjölig bageridoft och sedan stå och välja bland bröden. Just denna morgon skulle min älskade mamma komma hem till mig och äta frukost och prata liv. Jag köpte med mig ett danskt rågbröd, lussekatterna har barnen bakat, mjölk i en liten silverkanna från loppis och levande ljus är ett måste dessa mörka decembermorgnar.

Mamma.

Så viktig för mig.

Har svårt ibland att öppna mig och släppa in henne även om viljan finns. Så trygg att landa hos mentalt, när jag lyckas ta mig förbi mina barriärer och bara låter det ske. Vi pratade mycket om livet idag. Nuet och framåt.

Och vi pratade om boken.

STIGARNA.

Min mamma och storasyster har skrivit en roman tillsammans som släpptes häromdagen på Idus förlag. Jag är så oerhört stolt över dem som har förverkligat en dröm genom denna finstämda, sinneliga berättelse om moderskap och dotterskap. Om alla band som tiden formar och om mellanrummen mellan människor.

”Här på utsiktsplatsen står de, så tätt ihop att värmen i deras andedräkter möts och flyter samman. En dotters rödbruna hårslinga mot en mammas prasslande vindjacka. De är förenade i en tystnad, en tystnad som ställer frågor om något mer. Och Malin hindrar en impuls att berätta om barnet. Men det finns ännu inget barn att berätta om.”

Ann Beskow och Hedvig van Berlekom skriver om Malin och Ingrid, deras promenader, tankar och samtal. Jag bad dem plocka ut några rader var ur boken:

Malin

”Jag sätter mig nära vattnet och ser solen stiga. Kommer att tänka på lapparna Lina brukade skriva till mig i början av vår relation. Att jag alltid fick lust att illustrera dem. På hennes blick när hon såg på mig och frågade ”vad tänker du på?” innan det var officiellt mellan oss att vi tänkte på varandra. Tänker på att sandkorn, precis som hårstrån har en färg när de är enskilda och en annan i grupp. Tänker på donator 1250. På mammas ansiktsuttryck när jag stängde dörren till min första egna lägenhet i Göteborg. På alla bilder jag har i min kamera. Tankarna spelas upp i en ologisk kedja som kantas av den sol som just nu håller på att gå upp över Tyrrenska havet. Som om solen egentligen är det enda som behövs för att göra en människa lycklig.”

Ingrid

”Minus tre och en antydan till vinter, jag längtar efter Falun. Jag kämpar mot tröstemeningarna som trängs på tungan. Vill ta Malin i min famn, vika ihop henne till ett litet barn att bära genom stigarna och blåsten. Skrika till henne: varför kan ni inte försöka med dig istället?”

 Du som följer mig kanske minns att Hedvig släppte en bok tillsammans med min lillebror Adrian i början av sommaren. Här kan du läsa om Mammornas bebisresa…  

Jag är så himla stolt över min fina kreativa familj som vågar satsa på sina drömmar.

Om du är nyfiken på författarna hittar du dem på instagram: @forfattareannbeskow och @ordhog och det otroligt vackra omslaget har konstnären Ida Gudmundsson målat. Kanske minns du den här morgonen? Det var då omslaget fick sin allra första form… På Idas hemsida hittar du målningen i sin helhet.

Önskar att jag hade kunnat dela releasen med dig. En så vacker, inspirerande emotionell kväll full av närvaro. Önskar att du hade fått lyssna till Hedvig och mamma när de läste ur boken, Gösta och Ida som sjöng så vackra tolkningar av musikreferenser i boken. Mina barn som intog scenen på slutet och storebror som stolt berättade att han filmat det mesta under kvällen med sin nya mobil.

Nu kan jag bara varmt rekommendera dig att läsa boken.

5 reaktioner till “Stigarna

 1. ❤️❤️ Tack för våra fina samtal. Guld värda.
  Och tack för ditt underbara sätt att berätta om STIGARNA. Din närvaro och fina förmåga att fånga det finstilta.
  Tack för igår och för livet

 2. Åh vad fint det var att se Stigarna genom dina ögon Nanna. Blev glad och stolt och gråtfärdig på samma gång❤

 3. Hej Nanna

  ”Stigarna” låter som en fantastisk bok. Den vill jag gärna läsa. Men jag undrar var de fina korparna kommer ifrån i ditt inlägg? Tack än en gång för värdefullatankar och inspierade bild!!

  Vänligen

  Agneta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s