Sahar som inte syns

Häromdagen kom lillasyster hem med den här boken som hon och pappan hade lånat på biblioteket.

Sahar som inte syns handlar om att känna sig osynlig och inte få vara med. Om magin som uppstår när någon ändå ser dig.

Bilderna är fantastiska.

Det började med att Lo hade födelsedagskalas. Med tårta och fiskdamm och skattjakt. Lo bjöd alla på gatan. alla utom Sahar.

En annan dag frågade Abbe om Ming ville leka. Hon frågade inte om Sahar ville vara med, fastän hon stod bredvid. Och sakta, sakta började Sahar att suddas ut.

En dag sitter Sahar i parken. Dit går hon ofta och läser. Ibland kommer någon och sätter sig på henne. Då flyttar hon på sig en bit.

Tanken på att det finns barn som hamnar utanför, känner sig osynliga och inte välkomna i samhörigheten gör mig så otroligt ledsen. Vi pratar ganska mycket om sånt hemma vid middagsbordet; hur viktig det är att få vara sig själv, att få vara med, att bry sig om varandra och låta oss vara olika och som vi vill och känner oss. Alla är bra.

Lillasyster har gjort mig riktigt stolt flera gånger senaste tiden när hon berättar om situationer i skolan då jag märker att hon har med sig det vi pratat om. Så trygg, stark, empatisk och rättvis mot dem hon har omkring sig. Kan verkligen rekommendera dig att läsa denna bok och prata om den med barn omkring dig.

Och du, snart snart kommer ett längre personligt inlägg. Har börjat, men det måste få ta sin tid när de viktiga brinnande orden ska ut i offentligheten och falla på plats i rätt form.

Kram och fin lördag nu.

3 reaktioner till “Sahar som inte syns

  1. Så fin och viktig bok. Jag var osynlig som barn och det förvärrades drastiskt i gymnasiet.. då blev jag ingenting för andra. Rymde iväg till skogen under rasterna och mådde dåligt i det tysta.. först som vuxen blev det lite bättre.

    1. Maria, varmt tack för dina ord. En stor varm kram ❤ Precis som jag skrev i posten, gör det mig otroligt ledsen med utanförskap, både hos barn ungdomar och vuxna förstås. Ingen ska behöva uppleva det och jag känner ansvar att göra vad jag kan för att motverka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s