Fågeln i mig flyger vart den vill

Jag hamnade mitt i en känslostorm, befinner mig där än, och orden har ännu ingen form. Istället vill jag visa dig vad jag och barnen läser om kvällen just nu.

 

Eller förresten

Om jag var en fågel

kunde jag flyga iväg.

Bort från byn.

Till nåt annat.

Till ett ställe där jag får vara som jag är. 

Där ingen ropar på mig hela tiden

eller tycker att jag är löjlig.

 

Fågeln i mig flyger vart den vill är en berättelse inspirerad av konstnärinnan Berta Hanssons måleri, brev och dagboksanteckningar. Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår en försvinner? Om man befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn- och vuxenvarande och bär på en längtan efter något som man knappt själv kan sätta ord på.

Boken handlar om en flicka som mer än allt annat älskar att teckna och måla och i hemlighet drömmer om att bli konstnär. Mamman är dödssjuk och pappan nonchalerar hennes drömmar, och hon lever i en tid då det är långt ifrån självklart, särskilt för flickor, att få möjlighet att utbilda sig.

Vackraste sidan i boken, enligt min dotter. Det är håret som gör det, mamma! Jag kan inte annat än hålla med henne. Hela boken är fylld av smärtsamt vackra, stillsamma, känslosamma målningar som verkligen tränger sig på och berör mig djupt.

Älskar när ord och bilder förstärker varandra och konst och poesi flätas samman. Älskar när gränserna är diffusa och när mina barn sugs in på samma sätt som jag. Att ligga tätt ihop på kvällen och lyssna på deras tankar om lungsjukdomar, drömmar, blålera och döden.

Jag vill att mamma ska hålla om mig. Jag vill det så det värker i mig.

Sara Lundbergs bok fick Augustpriset 2017 och jag kan verkligen rekommendera den varmt.

2 reaktioner till “Fågeln i mig flyger vart den vill

  1. Du har säkert läst den redan, men om inte, kan jag varmt rekommendera Snöret, fågeln och jag. Tack för din fina blogg och för boktipsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s