World Food Day.

varldshungerdagen

Jag fick frågan om jag ville göra ett bloggsamarbete med Knorr för att upplysa om Världshungerdagen och jag kände genast i magen att det är klart att jag vill lyfta fram en sådan viktig sak och förmedla det vidare.

Idag den 16 Oktober är det alltså Världshungerdagen och den här dagen går miljontals människor från hela världen ihop för att visa sitt ställningstagande mot världshungern.

Visste du att det faktiskt finns tillräckligt med resurser på vår jord för att alla människor ska kunna bli mätta? Att det är makt och ett orättvist system som gör att en av åtta personer lever i ständig brist på mat? Under världshungerdagen lyfter man tillsammans det som borde vara självklart – att jordens resurser måste finnas för alla.

I år kommer Knorr tillsammans med World Food Programme att donera 1 miljoner skolmåltider till skolbarn i Kenya, Indonesien och Filippinerna. En aktion och ett steg närmare en nolltolerans gällande hunger.

varldshungerdagen3

Sju saker du själv kan göra för att påverka världshungern till det bättre

1. Köp närodlat och ekologiskt. Genom att stödja lokala lantbrukare och farmare får vi inte bara bra produkter utan även bättre marknad- och priskonkurrens.

2. Ät mindre kött och mejeriprodukter. (Visste du att vår aptit för kött och mejeri står för mer klimatpåverkande utsläpp än alla trafikslag tillsammans? Miljön är en av de viktigaste komponenterna för en förbättrad hungersituation.)

3. Köp bra mat. Genom att använda kvalitativa råvaror säkerställer du en rättvis odling och en hållbar framtid för småskaliga livsmedelsproducenter världen över.

4. Släng inte rester. Använd dem istället till nya kombinationer eller som komplement i din matlagning. (10 % av I-ländernas växthusgaser kommer från tillagning av mat som aldrig äts.)

5. Planera veckans matsedel. Genom planering minimerar du risken att handla för mycket mat som i slutändan står och blir dålig.

6. Frys in. Om du inte hinner laga allt som planerat, eller äta de rester som blivit över – frys in det till en annan dag. I stort sett allt från mejeri till frukt och grönsaker går utmärkt att frysa.

7. Donera. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Genom att skänka en summa kan du göra större skillnad än du tror.

varldshungerdagen2

På  www.wfp.org/pledge kan du hjälpa till att öka medvetenheten om världshungern.

Jag hoppas att jag med detta inlägg kan inspirera er till att tänka till lite extra. Det finns så många val i livet vi kan göra som knappt gör någon skillnad för oss själva men som kan ge ett helt nytt liv till någon annan…

En reaktion till “World Food Day.

  1. Viken fin gest att samarbeta med knorr. Vad fint av dom att bidra med mat till alla utsatta fattiga människor. Ger perspektiv i våran tillvaro..med våra i-landsproblem
    Kram Josefine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s